Te-ai gândit vreodată când au apărut colierele și cine a inventat această bijuterie?
Știm deja că bijuteriile cât și dorința de a înfrumuseța corpul prin accesorii sunt vechi de când lumea.
În Egiptul antic, una dintre cele mai vechi și importante civilizații din istoria omenirii, purtatul bijuteriilor era un simbol al bunăstării materiale, al apartenenței la o clasă socială superioară, dar și o mărturie a preocupării pentru ținutele frumoase și elegante. Toate statuile, mumiile și sarcofagele descoperite de arheologi reprezintă dovada unui simț artistic și decorativ unic.
Rafinamentul colierelor egiptene
Colierele egiptene antice se numeau Usekh (numele trimite la ideea de adânc cu referire la mărimea considerabilă a colierului) și erau purtate de femei și bărbați, de muritori și zeități deopotrivă, după cum reiese din imaginile păstrate. În ceea ce privește materialele din care erau confecționate, colierele se fabricau fie din mărgeluțe de piatră vopsite în culori vii (albastru, galben, verde, auriu) fie din cupru sau metale prețioase. Ele aveau un sistem de prindere cu agrafe din aur și se poate observa cu câtă minuțiozitate și atenție erau confecționate. Colierele erau adesea asortate cu cercei și brățări de dimensiuni mari, la fel ca și colierele, dar și cu alte accesorii. Faraonii, de pildă, purtau pe cap celebrele nemes, un fel de podoabe din material textil colorat în albastru și cu dungi albe, asortat cu o o barbă falsă din același model. Pentru războaie, ceremonii religioase și alte ocazii, purtau un fel de cască numita kepresh. De altfel, din ceea ce se poate vedea în picturile și desenele antice, se constată atenția deosebită pe care egiptenii antici o acordau modei și vestimentației; ținutele acestora se caracterizează prin rafinament și complexitate, mai ales datorită accesoriilor devenite deja celebre datorită filmelor care le-au popularizat (Gods of Egypt, The Mummy, Anthony and Cleopatra etc.).
În zilele noastre, există tendințe în arta și industria bijuteriilor de a reveni la modele din alte epoci, în căutarea permanentă a bijutierilor, designerilor și creatorilor de modă de a-și recrea modelele, de a le imprima influențe exotice care să-i seducă pe potențialii cumpărători. Deși aceste coliere au făcut faimoasă ținuta specifică Egiptului antic, la o căutare pe Google pentru a achiziționa bijuterii în stilul respectiv, de exemplu pe amazon.com, găsim câteva modele de coliere ,,Cleopatra”, dar cele mai multe nu sunt bijuterii ca atare, ci mai degrabă accesorii pentru costume de Halloween. Bijuteriile propriu-zise inspirate din acest stil sunt colierele din aur sau alte metale, care se disting prin grosime și lucrătura foarte detaliată, care imită împletiturile.